JOYST HOUSE 2016 –
BOUWEN VAN EEN HOEKWONING TE GENT, STEDELIJKE WOONKAVELS SOGENT

FREEK architecten maakt sinds 2015 deel uit van de architectenpool voor de Stedelijke woonkavels van stadsontwikkelingsbedrijf sogent. Het hoekgebouw Kajuitstraat – Spadestraat is het eerste van een 3-tal nieuwe woningen binnen dit woonprogramma. Duurzaam bouwen is ook verder kijken in de toekomst. Kinderen worden groot, krijgen een lief, gaan op kot, verlaten het huis, … het aantal bewoners wijzigt snel. Uit ervaring beseffen we dat woningen wel ooit zullen worden verbouwd. Als de basisstructuur heel zuiver staat, is in de toekomst alles mogelijk. joyst house

De traphal en sanitaire cellen zijn vast, de rest kan in principe wijzigen, verdwijnen, groter of kleiner worden. Als vloeren tijdelijk moeten zijn, zijn ze bij de opbouw van een gebouw structureel ondergeschikt. Deze woning is dan ook opgebouwd met een volledig zelfdragende buitenschil. Enkel de betonnen tussenbalken houden de zijgevels bij elkaar, en vormen de afbakening van de trappenhal. Hier is water- en winddicht gebouwd zonder vloeren noch wanden.

Deze houten vloeren en skeletwanden worden achteraf geplaatst. Wat zorgt dat deze bij plaatsing nagenoeg af zijn. Wat het bouwproces aanzienlijk kan versnellen. Zowel de betonnen balken als de houten vloeren blijven zichtbaar, enkel de opgaande buitenwanden worden gepleisterd.