WOODEN BRICKHOUSE 2014 – 2018
VERBOUWEN EN UITBREIDEN VAN EEN GEKLASSEERDE SCHUUR TOT EENGEZINSWONING TE OOSTAKKER

Een deel van een bij erfgoed beschermd hoevetje, moet omgevormd worden tot een ééngezinswoning. De footprint van de huidige hoeve is niet voldoende groot, waardoor een tweede volume zich opdringt. Dit volume wordt vooraan ingepland als een 4de zijde van een vierkantshoeve.

Gezien de bestaande stalling allerminst voldoet aan de huidige energienormen en daarbovenop beschermd is, zal een houten geïsoleerd volume in dit bakstenen huis worden geplaatst. Om budgettaire redenen wordt eerst de hoeve verbouwd met alle nodige voorzieningen voor een koppel zonder kinderen. In tweede fase, als er kinderen en budget is, zal het nieuwe gedeelte volledig afgewerkt worden met extra slaapkamers en badkamer. Deze “kinderfase” is reeds ook uitgevoerd. wooden brick house

Het nieuwbouwvolume streeft naar een archetype van de schuur: één verdieping met een hellend dak. Zowel de verbouwing als de nieuwbouw zal voldoen aan de huidige laag-energie norm en werkt met hernieuwbare energie. Qua materialen wordt zoveel mogelijk met bio-ecologische materialen gewerkt. De shingles op het dak en de gevelbekleding bestaat uit zachthout gedrenkt in een bewerkte olie. Deze trekt een goedaardige schimmel aan die zorgt voor de donkere kleur, maar vooral voor de verduurzaming van het hout.