WHITE HOUSE 2008 - 2013
VERBOUWEN VAN EEN VRIJSTAANDE WONING TE OOSTAKKER

Een archetype van de Vlaamse woning, een rechthoekig traditioneel plan, een dakpannenrood hellend dak doorschietend over de zijvleugels, de slaapkamers deels in het dak. Vanuit de tuin zorgt de witte villa voor een zuiver projectievlak van de bomen. Het staat er als het ware als een witkartonnen maquette tussen het groen. De volgroeide bomen in de tuin zorgen dan weer voor het perfecte decor vanuit de woning. “This dwelling asks for a reflective approach to the land upon which it sits.” (Caruso St John).

De jaren ’50 buitenstructuur blijft bestaan en de ramen worden verplaatst in functie van de ruimte en de gewenste zichten en lichten. De voorgevel wordt bewust gesloten gehouden. Er is geen behoefte aan uitzicht, noch inzicht. De ramen aan de tuinzijde worden naar de tuin gericht. Deze blijven zich in vorm en grootte verhouden tot de rest van de witgekalkte gevel. De detaillering van de houten ramen is opgevat als ingekaderde zichten: geen tussenstijlen, noch raamtabletten; het glas en dus het zicht naar buiten primeert.

Deze woning zal het archetype van de Vlaamse woning behouden, maar dit door minimale ingrepen en strikte afwerking toch overstijgen. white house
Op hetzelfde terrein komt het black tree house. Een tuinpaviljoen dat zal opgaan in de omgeving. In tegenstelling tot de klassieke woning zal het tuinpaviljoen een eenvoudige strakke vorm hebben, een volume afgewerkt volgens de Shou Sugi Ban methode. black tree house