PUBLIC HOUSE FOR M 2014 – BOUWAANVRAAG
BOUWEN VAN EEN JEUGD- EN BEWEGINGSCENTRUM TE MAARKEDAL

Eind 2014 werd na een ontwerpwedstrijd THV F2J uitgeroepen als laureaat voor de bouw van de jeugd- & bewegingshal te Maarkedal. Vooral de inpassing in het landschap en de originaliteit kon de jury bekoren.

Een programma van eisen van ruim 2.000m2, met polyvalente bewegingsruimte van ruim 7m hoog, inpassen in een landelijke omgeving vraagt een slimme architectuur. De natuurlijke glooiing en hoogteverschillen van het terrein worden gebruikt om het overgrote deel van het (semi-)publieke programma in onder te brengen. Deze sokkel laat doorzichten toe vanaf straatniveau naar de achtergelegen weiden en het heuvelachtige landschap. Anderzijds profiteren de functies die in de sokkel huizen van de directe ligging aan het landschap. De 2 gebouwen bovenop de actieve sokkel zijn verwant aan elkaar. Ze verhouden zich tegenover elkaar als de verschillende delen van een oude hoeve. Ondanks dat ze van een verschillende grootte zijn, andere functies huisvesten en daarmee andere raamopeningen hebben, zijn ze toch duidelijk familie van elkaar. De dakvorm van deze twee bovengrondse gebouwen is een zaagtanddak. Minder impact op de omgeving, zoveel mogelijk diffuus noorderlicht binnenbrengen, en de zuidvlakken aanwenden voor zonnepanelen. house for M