TWO ON ONE HOUSE 2006 - 2013
BOUWEN VAN EEN “RIJVILLA” TE ZELE

Een woning in het centrum van Zele moet aan niet alledaagse criteria voldoen. De stedenbouwkundige eisen zijn complex. Het betreft een rijwoning die moet aansluiten aan de naburige bebouwing en de straatgevel moet sluiten, dit over een lengte van 17m. De oriëntatie van het perceel is niet ideaal met het zuiden aan de straatgevel. En gezien de drukke straat is een afscherming van de straat een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever. De brede rijwoning verbindt de 2 buurwoningen over 1 bouwlaag met een hoogte van 3m80. Deze straatgevelwand is in beton uitgevoerd met plankenbekisting en zorgt voor een solide sokkel voor de woning. Bovenop deze gelijkvloerse verdieping komen 2 volumes. Het volume rechts sluit aan met het hellend dak; het volume links sluit aan met een plat dak van de buur, spijtig genoeg inmiddels gesloopt.

Oorspronkelijk is deze woning eind 2006 ontworpen voor een koppel waarbij de man in de nabije toekomst rolstoel-behoevend zou worden. Door een gewijzigde gezinssituatie is dit niet meer het geval. Desalniettemin is het concept van de gelijkvloers toegankelijke woning overeind gebleven. Ondanks de verschillende niveauverschillen is het gelijkvloers volledig toegankelijk, en omvat alle noodzakelijke ruimtes. De carport/fietsberging neemt al een klein niveauverschil op ten opzichte van de straat, binnenin de woning maakt een helling de verbinding met de keuken. Een shortcut met trapje maakt zo de verbinding met de zitruimte zodat men rondom de patio vrij kan circuleren.

De 2 volumes bovenop het gelijkvloers zijn door middel van trappen ontsloten en bevatten de kinderkamer met badcel en de bureauruimte/slaapkamer. Gezien het gelijkvloers reeds alle nodige functies omvat, inclusief een slaapkamer en badkamer, zijn de functies op de eerste verdieping vrij beperkt in oppervlakte. Omwille van de stedenbouwkundige eisen om aan te sluiten met de buren, was het evident het programma uiteen te trekken en zo een volume met plat dak aan te sluiten met de linker buur, en het hellend dak aan te sluiten met de buur rechts.

Omwille van slechte grond (Driesstraat) was het structureel aangewezen de woning volledig te onderkelderen. De gewijzigde gezinssituatie bracht mee dat de polyvalente ruimte in de kelder al snel een nieuwe invulling kreeg. Een artsen-praktijk. Mits kleine aanpassingen was het perfect mogelijk er een wachtzaal en onderzoeksruimte in onder te brengen. Ter hoogte van de tuin is een patio voorzien, met helling naar de tuin, zodat de praktijkruimte rechtstreeks fysiek contact heeft met de tuin, maar toch afgeschermd zit. two on one house.