WHERE HOUSE 2013 - 2015
VERBOUWEN VAN EEN LOODS TOT ÉÉNGEZINSWONING MET BUITENRUIMTE TE GENT

where is the house... Een vraag die de opdrachtgever ons stelde toen ze het gebouw aankochten, wat kunnen we met een inpandige loods aanvangen ? Dit project geeft een antwoord op verschillende stedelijke problemen. Hoe geef ik woonkwaliteit aan een volledig ingesloten ruimte, in een voor sommigen mindere buurt van Gent. Hoe ga ik om met inkijk van een dozijn buren. Hoe gaan we dit bouwfysisch oplossen. De achterliggende loods is totaal ingesloten, volledig overdekt, met een vrije hoogte van ruim 4m, en slechts via een onderdoorgang te bereiken.

Het dak van de loods werd voor de helft gesloopt, zodat een grote open ruimte ontstaat. De bestaande hoge wanden van de loods blijven staan, worden structureel versterkt en zorgen voor een ommuurde stadstuin. Geen inkijk van de talrijke buren, een oase binnen het bouwblok. In het oosten wordt bewust afstand gehouden van de nabijgelegen panden door een lichtspleet. Hierdoor creëer je visueel ruimte, en los je het bouwfysisch probleem van gemene muren op.

Gezien de tuinmuren voldoende hoog gebleven zijn kon bovenop de nieuwe inkom een dakterras worden gemaakt. Verhoogd en perfect in het westen. Ongestoorde avondzon als uitdrukkelijke wens van de bouwheer. Deze warehouse heeft een nieuwe duurzame bestemming gekregen. where house